Undgå at blive muldyr

Ved du, at kriminelle udnytter unge til at "hvidvaske" deres ulovlige tjente penge? Man kan være hjælper eller "muldyr" uden at vide, at det er ulovligt. Her kan du læse mere om, hvordan du undgår at blive muldyr.

Undgå at blive muldyr for kriminelle

Vis alle

Hvad er et muldyr?

Et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle. I nogle tilfælde er det børn og unge, som bliver narret eller presset til at hjælpe. Muldyr kan både være vidende eller uvidende om, at det er ulovligt. Nogle får betaling for deres "hjælp", andre gør det gratis.

 

Hvad er hvidvask af penge?

Når man har tjent sine penge ulovligt, kan de være svære at bruge, uden at politiet bliver opmærksomme på dem. Derfor skal de kriminelle vaske deres ulovlige, også kaldet sorte, penge hvide. Hvidvask er handlinger, som skal gøre, at kriminelle penge ser lovlige ud. 

Hvordan foregår det?

Du er muldyr, hvis du giver en person lov til at føre penge gennem din konto, og pengene viser sig at komme fra kriminelle aktiviteter. Det foregår typisk ved, at en person overfører et beløb til din konto efter aftale om, at du skal hæve pengene i en hæveautomat, overføre til en anden konto eller købe en vare eller gavekort for beløbet. På den måde bliver sporet til den kriminelle person sløret.

De kriminelle penge kommer fra fx netbanksindbrud, identitetsmisbrug eller bedrageri med salg af fiktive varer.

Hvordan kontakter de kriminelle unge?

De kriminelle får typisk kontakt til børn og unge i butikscentre, ved skoler eller via sociale medier. De er gode til at finde på historier om, hvorfor de har brug for hjælp. Mange er derfor ikke opmærksomme på, at pengene kommer fra en kriminel handling. En del unge ser ikke denne sammenhæng, og ønsker blot at hjælpe.

Hvem bliver typisk muldyr?

De fleste, der bliver brugt som muldyr, er unge mellem 14 og 25 år. 

Hvad er konsekvenserne?

Det er strafbart at være muldyr. Du kan risikere en plet på straffeattesten, som kan få betydning for dig i fremtiden. Det kan betyde, at der er jobs, du ikke kan få. Det kan også betyde, at banker ikke vil låne dig penge, hvis du for eksempel skal købe en bil eller en lejlighed.

 

Gode råd

  • Lad aldrig nogen bruge din konto til at overføre, hæve eller indsætte penge.

     
  • Giv aldrig dine bankoplysninger til nogen.

     
  • Hvis du mistænker, at du medvirker til kriminalitet, så stop straks enhver bankoverførsel. Du og dine forældre skal kontakte din bank, tjenesten du brugte til overførslen og politiet.

     
  • Husk, hvis noget er for godt til at være sandt, er det sikkert ikke godt alligevel. Derfor skal du være mistænksom over for personer, der tilbyder dig hurtige penge og stor fortjeneste.

 

Et eksempel

Victor på 17 år bliver en aften på vej hjem fra en ven stoppet af en ung mand, der præsenterer sig som Alex. Alex forklarer, at han skal i byen med sine venner, men klubben, hvor de skal mødes, tager ikke imod MobilePay, og han har glemt dankortet derhjemme. Alex spørger, om Victor vil hjælpe med at hæve 1000 kr. i kontanter, hvis han overfører pengene til Victor på MobilePay med det samme? Victor synes, at det er synd for manden, så han vil gerne hjælpe ham, for måske står han i samme situation en dag.

De bevæger sig over til en hæveautomat på den anden side af gaden, og imens overfører Alex 1.000 kr. til Victor. Victor tjekker sin konto og kan se, at pengene er overført. Victor er træt og vil bare gerne hjem og sove, så han skynder sig at hæve pengene. Selv da Alex tilbyder ham 100 kr. som tak for hjælpen, takker Victor nej og skynder sig hjem. 

Et par dage senere bliver Victor ringet op af politiet. En betjent fortæller ham, at der er blevet overført penge fra et stjålet kreditkort til hans konto. Victor siger med det samme, at han ikke kender noget til det stjålne kort, men det viser sig at være overførslen fra Alex. Da betjenten derudover fortæller Victor, at han nu har medvirket til kriminalitet, bliver han helt bleg.