Månedens SSP Profil - oktober 2021

Danny Ørndrup har mange års erfaring som opsøgende medarbejder i Valby og med lokalt SSP-arbejde i bydelen. Han er allermest stolt, når han sammen med sine SSP-kolleger gør en forskel for den enkelte unge.
Billede
Danny Ørndrup

Hvad arbejder du med for tiden? 

Her sidst på året er der altid travlt. I SSP laver vi screeninger af lokalområdet i forhold til aktuelle udfordringer med børn og unge, og vi gør os klar til årsplansinternat. Jeg har gennem den sidste tid arbejdet på ”styrket samarbejde” mellem opsøgende gadeteams i Ydre og Indre Valby, Vesterbro og Københavnerteamet, som er en SSP-indsats i årsplanen 2021. De unge er mobile, og områderne ligger tæt på hinanden, så det giver god mening at fortsætte med indsatsen i det nye år.

I klubberne er vi også i gang med klubbydelsplanerne, som vores gadeteam er en del af. Vi har et stort fokus på de nye ungeværker, der snart skal starte op. I Valby skal ungeværket ligge på Hoffmanns Minde. Vi gør os en masse tanker og forberedelser til, hvordan vi får de unge, der går i ungdomsklub i den anden ende af Valby, til at komme i det nye ungeværk. Der er langt, ikke kun fysisk. De kommer fra en klub, som de føler er deres, og hvor de har gået i mange år. De starter som helt nye i en klub, hvor nogle af de andre unge allerede har gået i mange år.

Og nu går vi den kolde tid i møde. Der bliver roligt på gaden, men så begynder vi i gadeteamet at få opkald om, at unge opholder sig i parkeringskældre eller steder, hvor der er mere varmt. Det er det samme hvert år. Vi har aftaler med blandt andre Rema1000 og Spinderiet, som ringer, når de har udfordringer med unge. Selvom det ikke er vores område, kommer vi også på Fisketorvet, når vi ikke kan finde de unge i vores bydel. Vi har et godt samarbejde med Fisketorvet og deltager også i Black Friday sammen med politiet og andre opsøgende gadeteams og gadeplansmedarbejdere fra København og andre kommuner.



Hvilke problemstillinger (relateret til ungdomskriminalitet) karakteriserer dit lokalområde? 

Historisk har vi i Valby haft udfordringer med de ”usynlige grænser” imellem de forskellige områder af bydelen. Der har været en lang konflikt mellem Folehaven og Vigerslev. Den er pt. lagt lidt ned, men der skal ikke så meget benzin til, før den blusser op igen. Så det er vi meget opmærksomme på.

Lige nu ser vi, som i resten af København, et voksende forbrug af lattergas, særligt de store blå flasker. Men også lightergas vinder indpas. Så har vi haft en masse elcykeltyverier, og i perioder ulovlig billeddeling og databedrageri.



Hvor ser du dit bidrag til kriminalitetsforebyggende arbejde? 

Jeg er koordinator for gadeteamet, og jeg har været i SSP i mange år. Det betyder, at jeg med tiden har fået en koordinerende rolle i det lokale SSP-arbejde og bærer ting med ind i SSP, som vi skal være opmærksomme på.

Når man har arbejdet på gaden så længe, kan man også mærke, hvis der er noget under opsejling. Det er ikke til at forklare. Man kan bare mærke på stemningen, om det bliver en stille og rolig aften, eller om der kommer til at være knald på.



Hvad synes du, er det vigtigste i SSPs arbejde? 

Den tværfaglige koordinering og forståelsen for hinandens fagligheder. Det er vigtigt at vide, hvad vi kan forvente af hinanden, og at vi har kendskab til, hvad de enkelte parter kan eller i nogle tilfælde skal byde ind med. Vi skal spille hinanden gode.



Hvad er du mest stolt over, at du har været med til i forhold til arbejde med unge? Noget hvor du måske har følt, at det gjorde en forskel for den unge? 

Når jeg kommer ud fra fx et netværksmøde med en ung, forældre, sagsbehandler, politiforebygger og pædagog, og føler, at jeg har hjulpet den unge. Så bliver jeg stolt. Der er blandt nogle fagpersoner en bekymring for, hvad det kan komme til at betyde for relationen til den unge, hvis man laver en underretning eller deltager i netværksmøder. I mange tilfælde sker det modsatte. Respekten stiger, og man får en bedre relation til den unge, fordi han eller hun mærker, at man er der for at hjælpe. Det er også fedt at lave en stor fodboldturnering, som bare kører, hvor man i månederne efter har en bedre relation med de unge. Men for mig er jeg mest stolt, når jeg gør en forskel for den enkelte.

Jeg er også stolt over indsatsen under Corona, hvor gadeteamet skruede enormt meget op for tilstedeværelsen på gaden. De unges respons på det var meget positiv. Jeg er stolt af, at det lykkedes at vise, at vi stadig var der, selvom klubberne fysisk var lukkede.



Hvilke udfordringer står SSP København over for? 

Det er både en styrke og en udfordring, at samarbejdet er person- og relationsbåret. Når en af de personer, man samarbejder med, stopper, tager det tid at bygge en ny relation op. De forskellige fagligheder er det, der gør SSP til et stærkt, forpligtende samarbejde, men det er samtidig sårbart. Tingene bliver også gjort forskelligt fra område til område. Alene fra Indre til Ydre Valby er der forskellige syn på, hvad SSP er. Ledelserne har forskellige prioriteringer, og ungeudfordringerne i områderne er ikke er de samme. Det kan både være en styrke, men også en udfordring, at der ikke er de samme muligheder, når man skal arbejde på tværs af områder.



Hvor ser du, at vi kan udvikle og styrke det tværforvaltningsmæssige samarbejde endnu mere? 

Jeg kunne godt tænke mig, at SSP’ere blev tilbudt temadage, hvor det ikke handler om at planlægge indsatser, men om netværk både lokalt og bydækkende. Temadagene skal helst ikke være for store, så hellere i små grupper.



Hvad lytter du til af musik i øjeblikket? 

Jeg er en heavy metal-nørd og er til Copenhell hvert år. Lige nu hører jeg Lamb of God og Trivium, fordi jeg snart skal til koncerter med dem. Slipknot er mit favoritband, så dem lytter jeg til hele tiden. I år er jeg begyndt at lytte til en smule dansk pop, Jonah Blacksmith, fordi jeg har fået en kæreste, der hører det. De synger godt, er musikalske og spiller rigtige instrumenter – min film knækker, når det bliver elektronisk.



Hvis du skulle anbefale en bog, hvilken skulle det så være? 

Jeg læser aldrig skønlitteratur, så det skulle være ”100 øl man skal drikke, inden man dør” eller noget om whiskydrikning. Det kunne også være en bog om personlig udvikling.



Hvad kan du lide at lave i din fritid?

Jeg går meget til koncerter, både med venner og med kæresten. Jeg bruger også tid på vandreture og overnatning i naturen, enten friteltning, shelters eller glamping, som stormer frem for tiden. Det er fantastisk.

Baggrund

Navn: Danny Wiborg Ørndrup



Tilknytning til SSP: Sidder i Valby lokaludvalg og koordinationsgruppen for Valby, Vesterbro og Sydhavnen



Stilling: Teamkoordinator for klubbernes opsøgende gadeteam i Ydre Valby



Antal år i SSP: Ca. 15 år