Månedens SSP-profil november 2024

Brobygning til positive fællesskaber er centralt for Jens’ arbejde med børn og unge i Sjælør. Læs, hvordan fritidsjob, foreningsliv og kompetenceudvikling forebygger kriminalitet. Interviewet er lavet sammen med Villads, som var i erhvervspraktik i SSP.

Hvad arbejder du med som børn- og ungekoordinator i Mit Kvarter? 
Mit arbejde fokuserer på at bygge bro til foreningslivet og det organiserede kulturliv. I Sydhavnen samarbejder jeg med lokale kulturinstitutioner for at få flere børn og unge fra de boligområder, vi arbejder i, til at deltage i deres aktiviteter.

Derudover er jeg en del af et Mind Your Own Business-forløb (MYOB) for 12 unge mænd i alderen 13-17 år. Projektet giver drengene mulighed for at starte deres egen virksomhed ved at give dem 25.000 kr. til opstarten. Målet er at finde noget, de brænder for. Drengene starter med at brainstorme, og ideerne udvikler sig til en konkret idé. Denne gruppe drenge producerer kasketter. Jeg har arbejdet med drenge, der har skabt alt fra parfumer og kasketter til müslibarer og ure til mennesker med ADHD. Projektet sker i samarbejde med frivillige, som støtter drengene i at skabe et godt produkt. Min rolle er at rekruttere og fastholde de unge, sikre deres løbende udvikling og hjælpe dem med at få et udbytte af projektet. For mig handler det ikke så meget om, hvor meget produktet sælger, men om drengenes udvikling.

Derudover driver jeg en idrætscontainer to gange om ugen. Det er et tilbud til børn og unge, der mangler et aktivitetstilbud i tidsrummet kl. 16-18. Her inviterer vi foreninger til at vise, hvad de tilbyder, i håb om at få flere unge ind i foreningslivet. I øjeblikket har vi et boksningsforløb frem til jul, hvor instruktører introducerer de unge til sporten. Efterfølgende arbejder vi på en plan for at tilknytte dem til den lokale forening.

Hvordan arbejder du kriminalpræventivt?
Mit kriminalpræventive arbejde fokuserer på kompetenceudvikling. Jeg tilbyder unge, som er i risiko for en kriminel løbebane muligheder, de ellers ikke ville have adgang til. Det kan være, at de unge har forældre, der mangler kendskab til foreningslivet og ikke ved, hvordan man tilmelder børn til aktiviteter som fodbold, dans eller teater. Min opgave er at skabe bro til disse tilbud og åbne deres øjne for mulighederne.

Projekter som MYOB er kriminalitetsforebyggende, fordi drengene gennem alternative læringsmiljøer udvikler de samme kompetencer, som skolegangen tilbyder, men på en måde, der tager udgangspunkt i deres interesser. Det kan være en stor hjælp for dem, der ikke trives i at sidde op skolebænken i otte timer.

Hvilke udfordringer relateret til ungdomskriminalitet karakteriserer dit lokalområde?
Området har gennem mange år været præget af organiseret kriminalitet, især omkring Sjælør Boulevard og Sjælør Station, som fungerer som en hub for hashsalg. Dette er primært en politiopgave, men vores indsats er at forebygge, at unge kobler sig på disse aktiviteter.

Derudover ser vi udfordringer med unge, der skaber uro ved at opholde sig uhensigtsmæssige steder på forkerte tidspunkter. Her arbejder vi tæt sammen med lokale beboerbestyrelser for at finde løsninger.

I december holder jeg et kriminalpræventivt møde med de lokale bestyrelser, hvor vi drøfter, hvad der rører sig i området, og hvordan vi i fællesskab kan finde løsninger. Samtidig er samarbejdet med lokale aktører, som foreninger og kultursteder, afgørende for vores indsats.

Hvor ser du dit bidrag til kriminalitetsforebyggende arbejde? 
Forskning viser, at foreningslivet kan være en vigtig katalysator for at give unge de rigtige værktøjer til at navigere i livet, og at en aktiv fritid reducerer risikoen for kriminalitet. Det samme gælder fritidsjob. 

Jeg arbejder blandt andet med et fritidsjobprojekt, Jobkadet, hvor vi samarbejder med Socialforvaltningen. De henviser særligt udfordrede unge til mig, og i samarbejde med partnere gennemfører vi et to-måneders forløb. Her arbejder vi med emner som, hvordan sproget påvirker én selv og omverdenen, hvordan fritiden bruges bedst, og hvordan man kan styrke sit skoleliv. Min opgave er at hjælpe de unge med at få et fritidsjob bagefter. Projektet har både en genoprettende og fremadskuende del: Vi reflekterer over de unges nuværende tilværelse og handlinger, samtidig med at vi giver dem ansvar og en chance for at bidrage positivt. Det giver dem selvtillid, og de vokser gennem det ansvar, et fritidsjob indebærer. Data viser også, at unge med fritidsjob har markant lavere risiko for at ende i en kriminel løbebane.

Mit hovedfokus er brobygning til positive fællesskaber, hvor de unge kan udvikle de kompetencer, der skaber en meningsfuld og stabil tilværelse. Når de oplever, at de bliver set som værdifulde bidragsydere, styrker det deres selvbillede og fremtidsmuligheder.

Hvad synes du, er det vigtigste i SSP’s arbejde?
Det vigtigste er brobygning til positive fællesskaber, og her spiller samarbejdet mellem SSP’s parter en afgørende rolle. Vidensdeling er altafgørende – det at kunne tale åbent om problematikker og finde løsninger i fællesskab.

En boligsocial helhedsplan kan ikke stå alene uden støtte fra klubber og skoler. Vi har de unge i en lille del af deres tid, mens skoler og klubber har dem en stor del af dagen. Derfor er deres indsigt om de unge uvurderlig. Som helhedsplan kan vi bidrage med alternative løsninger og understøtte skoler og klubber. Det kræver, at vi vidensdeler effektivt og samarbejder om fælles løsninger – både i forhold til enkelte unge, grupper af unge og større udfordringer i lokalområdet.

Hvad er du mest stolt over, at du har været med til i forhold til arbejde med unge? 
Jeg bliver enormt stolt, når jeg ser, at de unge rykker sig. Det handler ikke om det produkt, de skaber, men om deres personlige udvikling.

For eksempel i Mind Your Own Business-forløbene. Når vi afslutter et forløb, og jeg kigger tilbage på, hvor de startede, og hvor de sluttede, ser jeg altid en stor udvikling hos drengene. Det gør mig virkelig stolt. Jeg er ikke stolt af mig selv – jeg er stolt af dem. Om de har lavet en flot kasket eller ej, er ikke vigtigt. Det er rejsen og deres udvikling, der betyder noget for mig.

Hvor ser du, at vi kan udvikle og styrke det tværfaglige samarbejde endnu mere?
Jeg mener, at helhedsplanerne burde inkluderes, når der tales om enkeltsager. Lige nu er vi med til møder om udfordringer på områdeniveau, men når der tales om konkrete unge, må vi forlade mødet, fordi vi ikke er en myndighed. Det er virkelig ærgerligt.

Den største styrke i SSP er netop vidensdeling og fælles løsninger, men lovgivningen sætter her en begrænsning. Selvom klubberne også betaler en del af min løn, kan jeg ikke deltage i enkeltsager, hvilket jeg ser som en stor mangel i vores samarbejde.

Hvad lytter du til af musik?
Jeg hører meget forskelligt – lige nu lytter jeg meget til Mew, som også var mit ”gymnasieband". De spiller afslutningskoncert i maj, og min kæreste og jeg glæder os, fordi vi begge lyttede meget til dem i gymnasietiden. Ellers spænder min smag fra 90’er-hiphop til elektronisk techno og syrerock fra 70’erne. 

Streamer du serier?
Ja, og jeg synes, Breaking Bad er noget af det bedste tv nogensinde – jeg kan se det igen og igen. Jeg elsker også de første fem sæsoner af Game of Thrones, men serien falder af på den efter det.

Min kæreste og jeg følger også med i Stranger Things og glæder os til afslutningen næste år.

Lytter du til podcast?
Ja, både podcasts og lydbøger. Jeg har en forkærlighed for Harry Potter-universet, men jeg kan også godt lide at lytte til podcasts som Ruths Hus, der handler om Ruth Evensen og Faderhuset.

Hvad laver du i din fritid?
Jeg elsker at tilbringe tid med mine børn og tage på ture med dem. Ellers kan jeg godt lide at være sammen med mine kammerater – vi mødes i København og snakker om livet, når vi har tid. Min omgangskreds består primært af venner, der også har små børn i alderen 2-5 år. Så vores tid er begrænset. 

Hvad er din yndlingsfarve? (Villads' bonusspørgsmål)
Sort – hvis det tæller som en farve! Hvis ikke, må det være bordeauxrød eller grøn.

Baggrund

Navn: Jens Svendegaard Frederiksen

Tilknytning til SSP: SSP-lokaludvalg Sydhavnen

Stilling: Børn- og ungekoordinator i Mit Kvarter, Sjælør

Antal år i SSP: 4 år