Månedens SSP-profil - maj 2024

Pia La Cour er politifaglig forebygger og er politiets repræsentant i SSP på Bispebjerg. Pia arbejder med tidlig forebyggelse og ønsker at gøre en forskel for børn og unge med en risikoadfærd, der kan føre til kriminalitet.

Hvordan kom du ind det forebyggende arbejde?
Jeg har været en del af politiets forebyggelsesafdeling i snart 19 år. I begyndelsen fungerede jeg som underviser på skolerne, hvor vi dækkede alt fra gåprøver i de yngste klasser til emner som rygning og mobning i de ældre klasser. Senere blev jeg kontaktperson og er nu ansat som politifaglig forebygger. Jeg søgte stillingen, da jeg fandt tanken om at arbejde med unge mennesker spændende.

Jeg er glad for, at vi har en forebyggelsesafdeling i Københavns Politi, og at vi er så mange, der gerne vil forebyggelse. Jeg bemærker, at flere af mine yngre kolleger viser interesse for dette område. Forebyggelse er en integreret del af politiuddannelsen, hvor eleverne får to undervisningsdage om emnet. Jeg håber, at dette kan åbne flere politielevers øjne for forebyggelse som en alternativ tilgang inden for politiet.

Hvad arbejder du med som politifaglig forebygger? 
Mit arbejde fokuserer primært på tidlig forebyggelse, hvor jeg fungerer som repræsentant i SSP-lokaludvalget og -koordinationsgruppen i Bispebjerg. I koordinationsgruppen arbejder vi med at koordinere SSP-enkeltsager, hvor en ung person har begået kriminalitet eller udviser bekymrende adfærd. Det kan være, at vi beslutter, at der skal foretages hjemmebesøg. Vi vurderer hver enkelt sag for at afgøre, om det vil have en positiv effekt at tale med den unge og familien. I mindre alvorlige sager, f.eks. ved småtyverier, kan der være andre faktorer såsom kriminalitetshistorik eller stort fravær i skolen, der vækker bekymring og kan være springbræt til kriminalitet. Så er der en god grund til at komme ind i familien. Det kan være mig, der tager hjemmebesøget hvis det er relevant og meningsfuldt, fx hvis jeg har et tæt kendskab til familien. Der kan også være behov for en autoritetsfigur, der kan formidle alvoren, som det kan være tilfældet ved sager om vold eller hærværk. Når jeg tager på hjemmebesøg, er det sammen med en samarbejdspartner fra SSP, ofte Mie fra Ungekontakten. Det er ikke altid, at politiet deltager i et hjemmebesøg. Hvis det i forbindelse med koordineringen vurderes, at den unge bedst hjælpes med andre repræsentanter fra SSP, er det den løsning, der køres med.

For mig er det vigtigt at give familier og unge relevant rådgivning og vejledning i stedet for udelukkende at optræde som den skrappe betjent. Jeg informerer dem om konsekvenserne af deres handlinger og hjælper med at vise dem alternative veje. Forældrene reagerer generelt positivt på hjemmebesøgene. Nogle bliver overraskede over, at politiet er med. Mie og jeg har et godt samarbejde, hvor Mie kan bistå med sociale aspekter, mens jeg kan bidrage med indsigt i kriminalitet og dets konsekvenser. Dette samspil skaber tryghed hos forældrene, da de kan se, at vi arbejder godt sammen.

Forældrenes største bekymring er ofte, hvilke venner deres børn omgås, og hvilke områder de færdes i. De frygter, at deres børn vil falde i dårligt selskab og begå kriminalitet. De skammer sig også ved tanken om, at deres barn kommer i kontakt med politiet. Derfor foretager vi vores hjemmebesøg i civil. 
Min erfaring som underviser kommer til gavn, når jeg holder oplæg på forældremøder, og jeg bliver også lejlighedsvis bedt om at undervise på skoler, hvis der opstår specifikke problemer. Under hjemmebesøgene trækker jeg primært på min viden om samtaleteknik og motiverende samtaler. Desuden deltager jeg i infohussamtaler, hvis der er bekymringer om radikalisering blandt unge eller voksne.

Hvilke udfordringer relateret til ungdomskriminalitet karakteriserer dit lokalområde?
I øjeblikket står vi over for en udfordring med nogle piger, som er ret grove over for hinanden. Disse piger kommer ikke kun fra Bispebjerg, men også fra andre bydele. De har en grov retorik over for hinanden online, og de overfalder hinanden. Vi har etableret et mødeforum i SSP-regi med repræsentanter fra de forskellige bydele, hvor pigerne kommer fra. Vi har screenet pigerne og udpeget tovholdere. Samarbejdet på tværs af områder fungerer rigtig godt, da vi alle står over for de samme udfordringer.

Digitale krænkelser er også et stort problem. De unge tænker ikke altid over konsekvenserne af deres handlinger på sociale medier, og de forstår ikke, at det er ulovligt at dele nøgenbilleder af hinanden. Derfor har vi igen i år en SSP-indsats i et samarbejde mellem Nørrebro og Bispebjerg, hvor vi arbejder sammen med Cybernauterne. Vi har bl.a. lavet en podcast med dem til forældre om, hvordan de taler med deres børn om deres liv på nettet.

Ungdomskriminaliteten er generelt faldende, men den opleves grovere.

Hvor ser du dit bidrag til kriminalitetsforebyggende arbejde? 
Som den politifaglige forebygger i SSP-lokaludvalget kan jeg sammen med nærpolitiet bidrage med politiets viden om de unge fra Bispebjerg. Med min erfaring med unge ønsker jeg at gøre en forskel.

Hvad synes du, er det vigtigste i SSP’s arbejde?
Det vigtigste er, at alle samarbejdspartnere bidrager med deres ekspertise og er engagerede i det fælles mål, som er de unge. Vi har et fantastisk samarbejde i SSP-lokaludvalget og -koordinationsgruppen. Mange af os har været med i mange år, hvilket betyder, at vi har et omfattende netværk. Vi ved præcis, hvem vi skal kontakte. Det vigtigste er, at vi sammen støtter de unge.

Hvad er du mest stolt over, at du har været med til i forhold til arbejde med unge? 
Det, der gør mig mest stolt, er at kunne gøre en positiv forskel for de unge. Jeg husker en episode fra for et par år siden, hvor jeg deltog i en demonstration, og en ung mand kom hen til mig. Han sagde, "Du hedder Pia LaCour, ikke? Du har været på hjemmebesøg hos mig, og det fik mig til at tænke mig om. Nu har jeg en uddannelse og mit eget murerfirma. Du skal bare vide, at jeg er virkelig glad for det hjemmebesøg”. Det var megafedt. Så jeg tror, vi gør en forskel.

Mange af de unge i Nordvest kender mig efterhånden, fordi jeg har været her i så mange år. Jeg er også stolt af, at de kommer hen og hilser på mig. Selvom jeg har været ude hos deres familie, når de har begået kriminalitet, har jeg formået at bevare en positiv relation, når vi mødes på gaden. Jeg ser mig selv som ligeværdig med dem, og jeg tror, de fornemmer den respekt, jeg har for dem.

Hvor ser du, at vi kan udvikle og styrke det tværfaglige samarbejde endnu mere? 
Der er mange gengangere, det vil sige unge, som bliver ved med at begå kriminalitet. Mange aktører er inde over, og der er mange indsatser i gang. Jeg ville ønske, at vi kunne gøre mere i de sager, men jeg ved ikke hvordan. Der er en problemstilling der, vi ikke har løsningen på endnu.

Lytter du til podcasts? 
Nej, jeg lytter ikke til podcasts, men jeg læser bøger især krimier af forfattere som Lisa Marklund og andre svenske krimiforfattere. Det er min måde at slappe af på.

Hvad lytter du til af musik? 
Jeg kan lide alt fra Metallica, D-A-D til pop. Jeg kan lide en bred vifte af musik, alt fra Metallica og DAD til popmusik. Jeg går også gerne til koncerter og ser frem til at se D-A-D og Rod Stewart og til at deltage i Musik i Gentofte. 

Streamer du serier? 
Ja, primært krimier. Jeg går en del i biografen og har senest set ”Hammerskjöld”. Jeg kan godt lide film, der er baseret på virkelige historier som ”Oppenheimer” og ”Napoleon”.

Hvad kan du lide at lave i din fritid?
Jeg vinterbader næsten hver morgen. Jeg vægttræner og cykler meget. Jeg kobler af ved at holde mig aktiv. Det er ren terapi. I mit job giver jeg meget af mig selv. Det er klart, at man tænker på nogle unge, når man kommer hjem. Set kan ikke undgås, fordi vi kommer meget tæt på dem, og der er nogle triste historier imellem.

Baggrund

Navn:  Pia La Cour

Tilknytning til SSP: SSP-lokaludvalg og -koordinationsgruppe Bispebjerg

Stilling: Politifaglig forebygger

Antal år i SSP: 10-11 år