Månedens SSP-profil - maj 2023

Jonas er boligsocial medarbejder i Husum for alle og repræsentant i SSP-lokaludvalget Tingbjerg-Husum. Han vejleder om fritidsjob og uddannelse og er med til give børn og unge fra et udsat boligområde de samme muligheder som andre unge.

Hvad arbejder du med? 

I den boligsociale helhedsplan er vi ansat af boligselskabet og arbejder for beboerne i udsatte boligområder. Jeg arbejder primært med unge, hvor en af mine primære funktioner er at lave vejledning. Hver tirsdag kl. 14-16 er jeg fast i vejledningscaféen i Ungeværket i Klub 348. Jeg vejleder om lommepenge- og fritidsjobs, uddannelse og lektiehjælp. Det er en generel vejledning, så det er også om andre problemstillinger, de unge har brug for hjælp til fx statsborgerskab og MitID. Om torsdagen sidder jeg i vejledningscaféen i helhedsplanens lokaler i Voldparken sammen med 18+ enheden, Ny Start fra Socialforvaltningen og Ungdommens Uddannelsesvejlednings (UU) to udegående medarbejdere. Her kommer der i gennemsnit 15 unge til vejledning på en typisk torsdag. I forhold til fritidsjobs har vi et godt samarbejde med afdelingen Unge i Jobcenter (JKU), som står for fritidsjobtilbud til unge. Vi har et tværfagligt mødeforum, hvor alle, der arbejder med fritidsjob i hele København, bliver inviteret og taler om, hvilke muligheder der er. Det kan være en udfordring, at det er begrænset, hvad man kan tilbyde de unge. Der er mange jobs i supermarkeder og børnehaver. Jeg kunne godt tænke mig, at fritidsjobområdet blev udviklet, så det kan ses som brobygning til en ungdomsuddannelse. Hvis der var flere forskellige typer jobs og brancher, de unge kunne prøve, ville det måske åbne flere muligheder for, hvilke uddannelser de kunne tænke sig at vælge.

Jeg står også for nogle arbejdshold med unge drenge, som arbejder i Skolevangen. Her hjælper de med at dele flyere ud, forskønne området og andre opgaver.

En anden del af mit arbejde er at etablere samarbejde med kommunale aktører. Det kan være i forhold til, hvordan en vejledningscafé skal drives, og hvad vi skal have fokus på. Jeg er også med til at lave strategier med kommunen ud fra, hvad beboerne synes er vigtigt her i området.

Hvordan kom du ind det forebyggende arbejde?

Da jeg startede i helhedsplanen, sad min daværende leder og en anden medarbejder fra Husum for Alle i SSP-lokaludvalget. Jeg overtog min leders plads, for det var mere relevant for min funktion. Det giver supergod mening for mig, fordi SSP er en af de vigtigste platforme til at skabe lokalt samarbejde. På SSP-møderne har vi tid til at tale om, hvilke udfordringer vi står over for, hvordan vi kan hjælpe hinanden og hvilke forskellige tiltag, der bliver lavet fra de forskellige instanser. Gennem SSP har jeg lært rigtig mange af områdets aktører, der arbejder med børn og unge, at kende. Det gør det nemmere at ringe til hinanden i hverdagen, og det er en stor hjælp i mit arbejde.

Hvilke problemstillinger (relateret til ungdomskriminalitet) karakteriserer dit lokalområde? 

Grundlæggende er helhedsplanen sat i verden, fordi der i disse boligområder er ulige chancemuligheder for beboerne. Sammenlignet med andre steder i København har de et lavere uddannelses- og lønniveau. De unges muligheder for at leve et godt liv er allerede udfordret af bare det, at de bor i et udsat boligområde. Det, at jeg kan hjælpe de unge med uddannelse og fritidsjob, gør, at de får nogle af de samme chancer som børn fra mere privilegerede steder i København. Vi vil gerne bryde med den chanceulighed, der er i vores samfund. Jeg tror, det er rimelig unikt for Danmark, at boligselskabet engagerer sig så meget i deres eget kvarter.

Hvor ser du dit bidrag til kriminalitetsforebyggende arbejde? 

Mange af de kommunale enheder er typisk placeret uden for boligområderne. De ser og oplever ikke de udfordringer, beboerne har. Mit bidrag er at fortælle kommunale samarbejdspartnere og SSP, hvilke udfordringer beboerne i disse områder står med. Så det handler om at være beboernes advokat ind i SSP. Sammen med de kommunale samarbejdsparter taler vi om, hvilke løsninger vi kan lave sammen for at gøre op med de udfordringer.

Vi samarbejder rigtig godt i SSP-lokaludvalget. Som SSP-repræsentant ser jeg Husum som ét stort område og arbejder for alle unge, selvom jeg er ansat i dette boligområde.

En fordel ved at have en medarbejder fra helhedsplanen som mig i SSP er, at mine rammer ikke er bundet op som skolelærerne og klubmedarbejdere, som også har en drift, de skal køre. Jeg kan nemmere omlægge nogle af mine timer for at indgå i projekter. Det gør, at jeg kan være den, der etablerer nogle projekter, som ellers måske ikke ville være sket. Jeg organiserer et lokalt brandkadet-hold med 7. klasses elever fra tre skoler. Jeg står for samarbejdsaftaler med Hovedstadens Beredskab og koordineringen med rekrutteringen af de unge. Det gør, at lærerne ikke skal afholde alle de møder, der er i et projekt som det. Et andet projekt var under Corona for 4. klasserne på Korsager Skole, hvor vi uddannede elever som legeguider. Skolen oplevede, at der var en del udfordringer i frikvartererne, hvor eleverne havde svært ved at lege. Sammen med en daværende kollega tog vi os af den del med, hvordan man er en god kammerat. Det gjorde vi bl.a. med Forumteater. Vi havde et samarbejde med Idrætsprojektet, hvor de underviste børnene i nye lege. Ud fra det lavede vi en bog med ideer til lege. Vi samlede en gruppe børn, og så var det dem, der skulle igangsætte lege i de forskellige uger i frikvarterne. Det var et fedt koncept.

Hvad synes du, er det vigtigste i SSP’s arbejde? 

At der er en platform for samarbejde, og at der er et stort lokalt kendskab blandt os, der arbejder med børn og unge. Vi møder de unge på kryds og tværs, og derfor er det vigtigt, at vi kender hinandens forudsætninger og ressourcer, og hvad vi hver især kan byde ind med. På den måde kan vi blive bedre til at vejlede de unge og brobygge dem hen, hvor det giver mest mening.

Hvor ser du, at vi kan udvikle og styrke samarbejdet endnu mere? 

Jeg synes netop, at vi kan blive endnu bedre til at lære hinandens arbejdsgange og – rammer at kende. Når der kommer nye mennesker ind i SSP, tager det tid, før man lærer hinanden at kende. Også fordi folk arbejder på forskellige måder og med forskellige projekter. Vi kan godt blive skarpere på at skabe en rød tråd i SSP-arbejdet. Hvad er det, vi helt overordnet vil arbejde med og med hvilket udgangspunkt?

Hvad er du mest stolt over, at du har været med til i forhold til arbejde med unge?

Det projekt, jeg er mest stolt over, er, brandkadetterne. Vi har kørt fire eller fem brandkadet-hold på tværs af tre skoler. Det kører ret godt, og vi starter et nyt hold igen til efteråret. Skolelærere, som ikke nødvendigvis har været med til at rekruttere de unge, kan mærke en positiv effekt af forløbet. De har fortalt, at de unge er blevet mere motiveret for at gå i skole, har et bedre fremmøde og fået større selvsikkerhed i forhold til at sige noget i timer. Det, synes jeg, er enormt positivt.

Hvad lytter du til af musik? 

Jeg lytter meget til musik især 90’er hip-hop som Wu-Tang Clan, Nas, A Tribe Called Quest og MF Doom. Jeg lytter også en del til blød rock. Jeg har en stor forkærlighed for Dave Matthews band, som jeg har lyttet til i mange år. De er store i USA, men ikke så kendte i Danmark. De er lidt fusionsagtige med en masse blæsere.

Læser du bøger eller lytter til podcast?

Lige nu er jeg i gang med at tage en diplom i uddannelse- og karrierevejledning, så der er del faglitteratur. Jeg lytter meget til podcast bl.a. ”Genstart”. Jeg er blevet ret vild med ”Kampen om historien”, som er på DR Lyd. De tager forskellige historiske emner op - i dag hørte jeg noget om vikingetiden. Så har der været noget om racisme i Danmark. Hvordan racisme har udviklet sig, og hvordan har man set på den gennem historien. Jeg synes, det er spændende at gå tilbage i tiden for at kunne forstå, hvordan samfundet ser ud i dag.

Hvad kan du lide at lave i din fritid?

Jeg bruger en del tid sammen med mine to børn på 10 og 13. Jeg engagerer mig i mine børns institution og daglige liv og er en del af skolebestyrelsen på Blågårds Skole. Ellers bruger jeg fritiden til at træne, lytte til musik og hænge ud med venner. Jeg ser en del fodbold og er stor fan af Manchester United og OB, fordi jeg er oprindelig fra Odense.

Baggrund

Navn: Jonas Bonne Hansen



Tilknytning til SSP: Tingbjerg-Husum lokaludvalg



Stilling: Ungevejleder i den boligsociale helhedsplan Husum for Alle



Antal år i SSP: 5 år