Månedens SSP-profil - januar 2024

Christian Klinke var Månedens SSP-profil for præcis to år siden. Dengang var han politifaglig forebygger i Københavns Politi. I dag er han leder for Natteværterne. Læs om skiftet har ændret hans syn på SSP-arbejdet.

Hvad er Natteværterne?
Natteværterne er et stærkt værtskab i nattelivet, som ligger under Kultur- og Fritidsforvaltningen. Natteværterne er til stede i Indre By, Middelalderbyen, torsdag kl. 20-04, fredag og lørdag kl. 22-06. Vi er også til stede på enkelte hotspots uden for Indre By i forbindelse med større events. Det kan også være, at vi via SSP, Københavns Politi eller andre samarbejdsparter får informationer, der gør, at vi har ekstra opmærksomhed på bestemte områder. I sommerperioden kan det være Fælledparken eller Islands Brygge, som vi ved tiltrækker mange unge mennesker. Det tværfaglige/helhedsorienterede samarbejde med SSP for bordenden er afgørende for en god løsning af opgaven.

Natteværterne er iklædt synlige blå jakker med kommunens logo, hvor der står Natteværterne på ryggen. Vi går to og to og har en førstehjælpstaske med, når vi er ude. Vi har et tæt samarbejde med Københavns Politi og Trygt Natteliv, som er til stede i Indre Bys natteliv fredag og lørdag. Vi briefer med Københavns Politi kl. 23.45 ved Gammel Torv, hvor vi har fokus på, hvad der er hændt op til, og om der er særlige fokuspunkter for weekenden. I den kolde tid kan fokus være på områderne omkring Frederiksholms Kanal og de mørke gyder, hvor nogle kan finde på at tage ophold og måske endda falde i søvn.

Målgruppe i nattelivet er primært over 18-årige, men der er også unge under 18, som kommer fra hele Sjælland. Nattelivet er differentieret hen over hele året forstået på den måde, at der er perioder, hvor vi ser flere unge mennesker end andre, fx når der er Distortion, rusuge og sidste skoledag. 

Natteværterne er dialogbaseret og er med til at adfærdskorrigere folk. Hvis der er en højrøstet stemning, går vi i dialog, så eventuelle konflikter ikke eskalerer. Nattelivet er godt for byen og nattelivsgæsterne, men vi skal også have meget fokus på beboerne. Der er mange beboere, der er generet af den støjende adfærd med soundboxes eller den høje tone. Ud over at tale med nattelivsgæster om den gode adfærd, henviser vi til toiletter i stedet for, at man står og urinerer på åbne pladser og i porte, der er til stor gene for beboere og alle, der er i Indre By.

De 30 Natteværter er en gruppe, lønnede medarbejdere i alderen 19 til 63 år, både mænd og kvinder. Mange er studerende og har det som et arbejde ved siden af deres studier. Andre har det som et ekstra arbejde. De har forskellige faglige baggrunde, alt fra antropologistuderende og folk, der har arbejdet med journalistik til personer, der søger ind til politiet. Så der er stor diversitet i medarbejdergruppen. Jeg ser det som en styrke i løsningen af opgaver, at vi ikke alle sammen er ens, og at vi har forskellige perspektiver. Alle får de samme værktøjer og et fælles grundkursus i konfliktløsning, førstehjælp osv. 

Vi er kapable fornuftige ædruelige voksne, som er til stede i et område, hvor nattelivsbrugere kan række ud til voksne og blive guidet eller få støtte og hjælp. Jeg er dybt imponeret over og megastolt af mine medarbejdere, som weekend efter weekend gør et stort arbejde i nattelivet. Det er en svær opgave. Man skal huske på, at de er på gaden om natten i weekenderne, som er det hårdeste tidspunkt. De møder berusede og påvirkede festglade mennesker, men også psykisk syge og hjemløse. Jeg har dyb respekt for mine medarbejdere, som gør det så godt. 

Medarbejderne skal navigere i opgaveløsninger og samarbejde med aktører i nattelivet. Vi har oparbejdet et tæt samarbejde med SSP København, Vagt- og Alarmcentral, Københavns Politi samt andre udgående enheder i nattelivet. Vi er i dialog med folk, vi møder på vores vej og forsøger at få et balanceret natteliv.

Hvordan tager folk imod jer?
Rigtig positivt. Vi får mange high fives og søde kommentarer og tilkendegivelser fra nattelivsbrugere, beboere og samarbejdsparter, alt fra dørmænd til politi. Der er nogen, der stadig tror, at vi uddeler bolsjer og kondomer, hvilket vi ikke gør.

Vi har været synlige på ungdomsinstitutioner, hvor Natteværterne har holdt oplæg forud for rusugen. Efterfølgende har vi mødt nogle af de unge mennesker i nattelivet, så de kender os weekend efter weekend.

Hvad laver du som leder? 
Det er primært at klæde mine medarbejdere så godt på som muligt blandt andet med viden om samarbejdsparter, så de har det bedst mulige grundlag for at løse opgaverne. Det er en medarbejderskare, der - når de ikke er på arbejde - ikke har noget med kommunen at gøre. Derfor er det vigtigt, at deres værktøjskasse er fyldt op med, hvad der er af muligheder, som vi kan bruge i vores arbejde. De skal have en viden om, hvem SSP er, og hvordan vi rækker ud til SSP. De skal have viden om Trygt Natteliv, Alarm- og Vagtcentralen, Din Betjent, Støjvagten, Offerrådgivningen og alle andre samarbejdsparter. Jeg har på et tidspunkt kigget ind i, hvem vi samarbejder med og kunne liste ca. 65 grupper og faggrupper, som vi har tæt kontakt med weekend efter weekend. Jo mere man folder nattelivet ud, jo flere organisationer, finder man ud af, har med nattelivet at gøre.

I kriminologiens verden taler man om situationel forebyggelse, som handler om, at kendskab er venskab. Forstået på den måde, at jo mere kendskab vi har til hinanden, jo lettere er det at samarbejde om det til tider kaotiske natteliv. Hvis mine medarbejdere eller jeg kan række ud til en samarbejdsparter, kan vi få løst opgaverne bedst muligt ud fra de ressourcer, vi har. Jeg vil gerne fremhæve samarbejdet med aktører som Københavns Politi, Alarm- og Vagtcentralen, SSP, Københavns Beredskab, Region Hovedstaden, Sikker By og Københavnerteamet. Jeg har også været med til at udvide samarbejdet med fx REKOM og brancheforeningen DRC, som er væsentlige aktører i nattelivsbranchen. Beboerne er væsentlige – de er bosiddende i nattelivszoneren, hvor støjniveauet til tider kan være højt.

Hvordan har overgangen været fra politifaglig forebygger til leder af Natteværterne?
Jeg har overført meget af mine erfaring og netværk fra politiet, hvor jeg havde 20 gode år. Jeg sidder i mange af de samme samarbejdsfora, som da jeg arbejdede i politiet bl.a. SSP, hvor jeg i dag er repræsentant i SSP-lokaludvalget Indre By-Christianshavn og ledergruppen Østerbro- Indre By-Christianshavn Jeg bruger den viden, jeg har fra mit netværks- og helhedsorienteret arbejde i Københavns Politis forebyggelsesafdeling i mit arbejde som leder af Natteværterne.

Det at skifte organisation er altid en stor udfordring. Jeg gik fra en organisation, som jeg kendte rigtig godt til Københavns Kommune, en organisation, som jeg ikke kendte på samme måde. Jeg trak mine samarbejdspartner med, og jeg havde en strategi for arbejdet, som jeg har fået lov til at føre ud i livet. Jeg har en god organisation bag mig, som har tillid til mit arbejde.

Har dit syn på SSP-arbejdet ændret sig i din nye stilling?
Mit syn har ikke ændret sig på det forebyggende arbejde. Jeg brænder stadig for forebyggelse, løsningen af opgaven og at spille hinanden gode. Jeg synes, at der er mange dygtige aktører derude, som er med til at gribe de forskellige bolde. Kan vi gøre det bedre? Ja, det kan vi godt, men jeg synes, at vi er rigtig godt på vej. Jeg er personlig stolt af det helhedsorienterede samarbejde og ser merværdi i, at vi sammen kan gøre det bedre. SSP er afgørende for at samle og koordinere indsatser i den kontekst.

Hvilke aktuelle udfordringer og tendenser ser du aktuelt relateret til ungdomskriminalitet i Indre By?
Vi ser udfordringer med unge, som selvfølgelig er beruserede og har en støjende adfærd. Vi kan ikke være til stede over det hele. Vi er kun dem, vi er. Selvom det støjende adfærd er i én gade, kan det være, vi står nede i en anden gade.

En af de største udfordringer er euforiserende stoffer. Vi ser rigtig mange nattelivsbrugere, som er påvirkede af euforiserende stoffer. Det er let tilgængeligt, og man tager det offentligt og synligt. Det er i en eller anden grad blevet normaliseret, og det at ryge en joint eller tage kokain er socialt acceptabelt i nogle kontekster. Det er ikke det, Natteværterne er sat i verden for, men vi samarbejder fx med U-turn, som er kommunens tilbud til unge misbrugere. Vi har haft fokus på unges indtag af lattergas, som vi ikke ser så meget mere efter en ny lovændring, hvor det er blevet dyrere at blive taget med lattergaspatroner. Det gør ikke, at vi tror, de ikke indtager det. De tager det nok bare et andet sted.

Det er bekymrende med normaliseringen af brugen af euforiserende stoffer, som jo kan føre til risikoadfærd og mistrivsel. Tingene hænger sammen. Derfor er samarbejdet med SSP, U-turn, Københavnerteamet og andre aktører sindssyg vigtigt.

Hvor ser du, at jeres viden kan bruges endnu mere?
Vi er gode til at vidensdele internt i København. Det er sværere med videndeling med andre kommuner, når ungegrupper udefra tager til København fx ifm. sidste skoledag, eller når ungegrupper fra København tager til andre kommuner. Nattelivet i København er ikke kun for Københavnerborgere. Der kommer også unge fra Ballerup, Køge, Brøndby, Ishøj... og de skal være så velkomne. Jeg vil gerne blive klogere på, hvordan vi kan dele viden med hinanden, og hvordan vi kan rykke tættere sammen i bussen. Jeg har ikke løsningen på det, men jeg vil gerne forsøge at finde den.
Den viden, Natteværterne får, skal ikke kun bruges bagudrettet. Det handler om at kigge fremadrettet. Vi skal tænke helhedsorienteret og i netværk. Jeg arbejder ud fra et årshjul, så vi allokerer vores ressourcer der, hvor det giver mest mening. Vi skal være til stede der, hvor festen er og der, hvor vi ved, at de unge både fra København og omegnskommunerne finder interesse i at være. Hvis vi skal være på forkant, bliver vi nødt til at lægge en plan for, hvornår vi tror festen er på sit højeste. Det er klart den første weekend i måneden, hvor folk har flest penge og forud for en helligdag. Hvis der er events i Indre By fx Distortion og Pride, har vi et tæt samarbejde med arrangørerne om set-uppet, og om der er noget, som vi kan være med til at understøtte. Den viden deler vi bl.a. i SSP-sammenhænge, så SSP også er vidende om, at eventet potentielt kan tiltrække mange unge mennesker Det gør, at vi alle sammen er mere opmærksomme på, om der kommer unge mennesker ind til byen, som vi skal have ekstra fokus på.

Lytter du til podcast?
Ja, jeg lytter til podcast. Det er alt muligt fra true crime til rejser. Jeg kan godt lide at være nysgerrig på andres rejseoplevelser og få gode rejsetips. 

Streamer du serier, og hvilken serie ser du nu?
I øjeblikket streamer jeg Wrexham på Disney+, som handler om en fodboldklub ejet af Hollywood-stjernerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney. De køber Wrexham, en walisisk fodboldklub, som ikke var noget, men som de får til at ekspandere helt vildt og blive til noget. Jeg kan godt lide den gode historie, som er de her mennesker, der gør en kæmpe forskel for et lokalsamfund. Serien er genial.

Vil du hellere være ude af stand til at sige nej eller ikke kunne sige ja?
Jeg griber de chancer, der er 100 pct. Jeg elsker livet. Jeg nyder livet med alt, hvad der dertil hører. Jeg er et kæmpe familiemenneske med stort F og nyder mine børn og rejseoplevelser med min familie og venner.

Man kan ikke sige ja for meget. Livet kan ændre sig lynhurtigt. Vi skal turde prøve nogle ting af og ikke være bange for at tage en chance. Jeg tog en chance med dette job – det er også en del af min rejse. 
 

Baggrund

Navn: Christian Klinke

Tilknytning til SSP: SSP Indre By

Stilling: Leder af Natteværterne

Antal år i SSP: 10 år