Månedens SSP-profil - april 2025

Hvad du laver i dit daglige arbejde?
Jeg er ansat som idrætskonsulent i Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvor jeg blandt andet laver aktiviteter som FerieCamp — en indsats jeg selv var med til at starte op i sin tid under navnet ”SummerCamp”. Vi rekrutterer foreninger til at stå for afviklingen af camps’ene, som kører i alle skoleferier. I Grøndal MultiCenter har vi ofte påskeferien og en del særcamps. Derudover står jeg for events i samarbejde med foreninger, fx Kampsportens Dag for kvinder og piger, ”Kids Tour” (cykelløb for børn) og er med i en indsats med fokus på børn i alderen 0-6 år.
Jeg sidder også i to SSP-lokaludvalg, hvor min rolle primært er at bringe de udfordringer, vi oplever med børn og unge i idrætsanlæggene, videre og række ud til de lokale samarbejdspartnere. Jeg har mange kolleger, der er på gulvet i sene eftermiddags- og aftentimer, og det er vigtigt, at vi får samlet op på deres meldinger. I f.eks. FerieCamp her i påsken fik vi et indblik i at forsøge at løse udfordringer med børn og unge og, hvordan det er at være frontmedarbejder. Jeg har stor respekt for dem, der er på arbejde i de sene timer og skal håndtere hjemløse eller udfordringer med unge.
Hvor ser du Kultur- og Fritidsforvaltningens (KFF) – og dit - bidrag til kriminalitetsforebyggende arbejde i SSP?
Mit arbejde handler grundlæggende om at brobygge til foreningslivet — særligt for udsatte børn og unge, der mangler fritidstilbud. Det betyder, at de kan få nye netværk og blive en del af sunde fællesskaber, hvor de udvikler sig og får noget meningsfuldt at gå til i hverdagen.
Nogle bliver endda frivillige hjælpetrænere, så de får noget på cv’et. Vi har fx haft en indsats (2014-2016) i SvømKBH, hvor de udvidede åbningstiderne og rekrutterede unge, der blev uddannet som livreddere og stod for arrangementer. Det er den slags veje, vi også kan forsætte med i KFF.
Som KFF-repræsentant i SSP kan jeg også være den, der peger på, hvornår nogle aktører har brug for en facilitet — måske akut, måske på sigt — og prøve at finde løsninger ud fra de faciliteter, vi råder over. Når vi inviterer børn og unge ind i vores faciliteter, kræver det også, at vi har is i maven, hvis det en gang imellem går galt. Der er selvfølgelig grænser, men vi skal for så vidt muligt holde vores tilbud åbne. Får de unge et ejerskab til anlæggene, kan det skabe tillid og relationer, vi kan bygge videre på. I mange år har der været Fredagsfodbold i Bellahøj Hallen, hvor Gadeplan har arrangeret og nu er det Street Society, der står for fodbold lørdag aften med op til 80 børn/unge. I to år har vi i samarbejde med Rødkilde og Brønshøj Skole, Nærpolitiet, Gadeplan og Brønshøj Bibliotek inviteret alle 8. klasser i Grøndal MultiCenter til oplæg fra politiet, KFF og trampolintræning hos Københavns Trampolinklub.
Hvad er jeres tilgang til de unge?
Vi er nogle gange udfordrede ved, at vi ikke kender de unge på fornavn. Men via SSP-samarbejdet oplever de unge, at fx bibliotekaren taler med nærpolitiet, som igen taler med ungeværket. Det betyder noget — og det er vigtigt at understrege, at vi ikke skal overvåge de unge. De skal også have frirum.
Der kan fx komme en gruppe ind i et anlæg, fordi en dør står på klem, og så sætter de en skumslukker i gang eller ryger derinde. Det kan være hårdt for personalet, der måske kun er to på arbejde i et anlæg på 40.000 kvm, samtidig med at der er foreningsaktiviteter i gang. Det er frustrerende, hvis man ikke føler, at man kan trænge igennem — for relationen mangler.
Vi prøver at tage snakken og forklare reglerne. Vi har et system, Main Manager, hvor vi registrerer episoder og kan spotte tendenser. Er der noget, der udvikler sig, kontakter vi netværket, og så er der typisk ro de næste par dage. Det handler meget om at kunne vurdere, hvornår vi selv kan håndtere det, og hvornår vi skal aktivere samarbejdspartnerne.
Vi har stor fokus på, hvordan man som frontmedarbejder møder de unge, og at vi har en fælles strategi for, hvordan vi håndterer udfordringerne. Vi kan ikke ”teknikke” os ud af konflikter — det kræver mere end et to-timers konflikthåndteringskursus. Hvis man ikke tror på det, man siger, gennemskuer de unge det med det samme. Derfor er det vigtigt, at medarbejdergruppen reflekterer sammen og over egne tilgange.
Hvilke udfordringer oplever du i lokalområderne i forhold til ungdomskriminalitet?
Det er desværre bekymrende at se, at det, der før var cigaretter, alkohol og hash, nu også er opioider, vapes og alt muligt andet. De unge er også blevet mere mobile. Hvor man før sagde, at de holdt sig til deres egen bydel, ser vi nu i KFF-faciliteterne unge fra mange forskellige områder.
Noget, der desværre ikke har ændret sig, er udfordringerne i familierne — både i forhold til forældre og søskende. Det er et svært område, vi endnu ikke har knækket.
På den positive side viser tallene, at flere unge er aktive i foreninger, men der er stadig en del, der står uden for fællesskaberne.
Hvis du kunne ændre én ting i SSP-samarbejdet, hvad skulle det så være?
På Nørrebro var der engang et fælles gadeteam, hvor medarbejdere fra ungdomsklubber, lærere og halpersonale gik ture sammen i området. Selvom vi samarbejder godt i dag, kunne jeg godt ønske mig flere kombinationsstillinger eller medarbejdere i forvaltningerne med en opsøgende funktion som en del af deres job.
Der er tidspunkter, hvor der er mere stille — hvad kan man bruge den tid til? Det kunne være at tilbringe nogle timer i ungeværket eller tage initiativ til arrangementer. Det kunne også være medarbejdere med timer fordelt mellem fx en boligsocial helhedsplan, en forening og Socialforvaltningen. En lærer, der samtidig har timer i en fodboldklub, kunne også være en stærk brobygger.
Hvad er du mest stolt over, at du har været med til i SSP?
En af de ting, jeg er mest stolt af, er, at vi i en periode med selvbetjening i KFF-anlæggene lykkedes med at trække på netværket og støtte op. Vi udvidede åbningstider, styrkede netværk og samlede erfaringer. Jeg synes, jeg har bidraget til, at vi i dag insisterer på at være en aktiv del af løsningerne og hele tiden prøver at holde vores tilbud åbne frem for at lukke ned, når der er udfordringer.
Jeg er også stolt af at have været med til at skabe indsatser, der er blevet fast forankrede. Feriecamp, Fritidsguider og Aktive Børn i Forening er gode eksempler. Tingene går i ring — min egen datter på 5 år bruger i dag Feriecamp og foreningstilbud samt tilbydes forløb af børnehaven og KKFO i Aktiv Børn i Forening.
Hvilket råd vil du som erfaren SSP’er give til en ny SSP-medarbejder?
Vær tålmodig og nysgerrig på hele SSP-arbejdet. Husk, at du både er repræsentant for SSP og for din egen organisation. Jeg har selv prøvet at skulle forklare kolleger, at der bliver ageret, når noget sker. Fx da en ung ribbede et pengeskab i selvbetjeningstiden, sagde nogle, at ”han får bare et klap på skulderen”. Men jeg kunne fortælle, at der blev lavet hjemmebesøg og stillet erstatningskrav.
Det er vigtigt at forklare de forskellige parters roller og fx gøre op med myten om, at Socialforvaltningen er et udrykningsteam. Brug det, du hører i SSP, til at reflektere over, hvad de unge laver nu, også selvom KFF sjældent har en stor rolle i enkeltsager. Og så er det vigtigt at huske, at nogle familier og unge går igen — det giver indsigt over tid.
Hvad lytter du til af musik?
Med en datter på 5 år er jeg i øjeblikket ret skarp i MGP 2024/25! Ellers er jeg stor fan af Bruce Springsteen og har været til flere koncerter. Allan Olsen hører jeg også en del, det er de primære navne. Min nevø på 29 introducerer mig løbende for nyere musik som Minds of 99 og Jung. Og hvis der er fest, så ryger der 80’er-hits og Motown på anlægget. Jeg har en ret bred musiksmag.
Lytter du til podcasts?
Ja, jeg hører en del fodboldpodcasts om Liverpool – særligt The Anfield Wrap, som jeg vil anbefale. Jeg lytter også til Kampen om Historien. Jeg er uddannet gymnasielærer i idræt og historie, så historiske vinkler og især den nyere historie og kildekritik interesserer mig. Derudover følger jeg Slotsholmen om dansk politik og Avistid fra Weekendavisen, som har nogle virkelig gode podcasts. Så jeg pendler lidt rundt i podcastland.
Streamer du serier?
Ikke så meget, selvom muligheden er der. Men jeg har lige taget to sæsoner af The Diplomat på en uge! Ellers er det mest dokumentarer. Jeg har tidligere set Breaking Bad og House of Cards, men jeg har stadig mange gode serier til gode. Og med en 5-årig derhjemme står den en del på Paw Patrol.
Hvad laver du i din fritid?
Jeg holder meget af at vandre sammen med en gammel studiekammerat. Det er ikke altid med telt og langt væk, selvom vi også har prøvet det. Under Covid begyndte vi at gå mere i det nære, og det har vi holdt fast i. Med en datter på 5 år bruger vi mange af de tilbud, som KFF har. Hun går til gymnastik, og vi har fået et lille lod i en skolehave, hvor vi også bruger tid sammen. Og så fylder fodbold stadig en hel del. Jeg har været fan af Liverpool siden 1977. Hvorfor det lige blev Liverpool, ved jeg ikke helt, men måske var det de røde trøjer og placeringen øverst i tabellen. Indimellem tager jeg også over og ser en kamp live.
Hvis du skulle give ét godt råd til dit 15-årige jeg – hvad ville det være?
Vi siger tit til de unge i dag, at de skal slappe lidt af, og det ville jeg nok også sige til mit 15-årige jeg – og måske tilføje: “Du skulle have festet noget mere!” Jeg kom efter det senere, så hvis du havde spurgt til mit 21-årige jeg, ville rådet være: “Tag på højskole.” Det gjorde jeg så!
Baggrund
Baggrund
Navn: Martin Kristensen
Tilknytning til SSP: SSP-lokaludvalgene Vanløse og Brønshøj-Bellahøj
Stilling: Specialkonsulent i Kultur og Fritid Vanløse, Kultur- og Fritidsforvaltningen
Antal år i SSP: 11 år