Den gode ven

Hvad er en god ven?
Billede
To der krammer

”Hvad gør jeg? En af mine venner er kommet ud på en dårlig vej i livet, og jeg er bekymret for ham. Så meget at jeg har ondt i maven. Hjælper jeg ham bedst ved at holde min bekymring for mig selv, eller er det en god idé at betro sig til en voksen? Vil vennerne synes, jeg er en ”stikker”, fordi jeg går til en voksen? Hvad er de mon bange for? Hvad er jeg selv bange for?”

SSP lokaludvalget Indre By gennemførte i 2018 en anonym survey på skoler i Indre By, der viste, at 3 ud af 4 af de adspurgte ikke involverer voksne, når de er bekymret for en ven. Det kom bag på Rasmus Thagesen, lærer og SSP’er fra Øster Farimagsgade Skole og resten af SSP lokaludvalget,

"Surveyen kom vidt omkring emner som sociale medier, alkohol, hash og tryghed. Af svarene kunne vi udlede, at der ikke er meget kriminalitet og problemer med rusmidler blandt unge i Indre By. Det, vi undrede os mest over, var, at rigtige mange af eleverne ikke ville fortælle en voksen, hvis de er bekymrede for en ven, der er ude i problemer. Derfor ville vi sætte fokus på, hvornår man er man en god ven, for er man netop ikke en god ven, hvis man griber ind?"

I samarbejde med Teatercentrum lavede SSP Indre By forumteater på udvalgte skoler med temaet ”Den gode ven” for at afmontere forestillingerne bag ”stikker-begrebet” samt sætte gang i en dialog og nye forståelser af, hvordan man også kan være en god ven. Forestillingen tog udgangspunkt i to cases omkring alkohol og det at ”sladre/stikke”. Bagefter startede forestillingen forfra, hvor eleverne kunne bryde ind og byde ind med anderledes handlinger, så historien fik et andet forløb. Rasmus Thagesen fortæller,

"Der var ingen rigtige løsninger, og der blev åbnet op for elevernes egne refleksioner uden løftede pegefingre. Den feedback, vi har fået, har været meget positiv. De historier, der blev spillet, kunne, efter deres mening, sagtens have udspillet sig i virkeligheden og derfor lette at spejle sig i. Det var en god måde at italesætte hvad en god ven er."