Månedens SSP Profil -september 2022

Thomas Max Hansen er klubmedarbejder i Ørestaden, som er et område med stigende ungeudfordringer. Thomas lægger vægt på tætte, tillidsfulde relationer med de unge, der på sigt kan være med til at hjælpe dem med at træffe gode valg i livet.
Billede
Thomas er september SSP-profil

Hvad arbejder du med? 
Jeg startede som klubkoordinator i 2011, hvor min opgave var at opbygge en fritidsklub på Ørestad Skole. Skolen var helt ny, og der var en masse visioner. Man ville lave verdens bedste skole. Jeg kom fra en stilling som klubleder i Randers, hvor jeg også havde startet et klubtilbud op på en skole. Så landede jeg i dette helt nybyggede hus, hvor klubdelen skulle være hjertet i skolen. Vi startede med 19 børn tilknyttet klubben, og i dag er der 170. Det har været en sjov og spændende rejse. Vi har lokalefællesskab med Ørestad Skole og bor fysisk på 6. sal på skolen. Her er jeg klubmedarbejder og er klubbens repræsentant i SSP-lokaludvalget Jeg er en del af Amagers grupperingsindsats, hvor vi screener grupperinger under 18 år og er lige blevet den del af SSP-koordinationsgruppen.

Hvilke problemstillinger (relateret til ungdomskriminalitet) karakteriserer dit lokalområde? 
Der er sket meget herude på 10 år. De første år, jeg sad med i SSP, skete der ikke ret meget i Ørestad Der var næsten helt dødt. Det vildeste var, at man fandt en joint over i ”Krattet” eller gaspatroner i parkeringskælderen. Der boede ikke så mange mennesker. Ørestaden er vokset fuldstændig vanvittigt på kort tid. Jeg har hørt, at vi er lige så mange indbyggere i Ørestaden som i Ringsted Kommune. Det gør, at der kommer udfordringer. Udfordringerne er steget voldsomt på kort tid, og det ser vi også i antallet af SSP-enkeltsager. En af årsagerne til udfordringerne er den store befolkningstilvækst. Der er rigtig mange, der er flyttet hertil på kort tid. Det er også en bydel, hvor mennesker mange steder fra bosætter sig. Det er lige fra familien i Vejle, hvor faren har fået et job i Ørestaden, til personer fra den anden del af Amager, som har lejet sig ind i en af de ledige boliger. Pludselig er der en hel masse mennesker, som skal fungere sammen. Det er gået så exceptionelt stærkt herude.

Der er åbnet et nyt ungeværk i november 2021, hvor vi har unge i alderen 15-18 år. Ungdomsklubberne er lavet om til ungeværker, hvor hvert enkelt ungeværk har en profil. Vores er musik, podcast og design. Man kan lære at rappe og skrive sine egen sange, men også deltage i almindelige klubaktiviteter. Det går aldrig af mode med en omgang bordtennis og bordfodbold eller at spille FIFA på en storskærm.

Man kan mærke, at der er en metro, og at de unge er meget mobile. Da vi åbnede, kom der unge fra Nørrebro, Tårnby, Hvidovre og andre steder. Pludselig stod der 15 drenge fra Blågårds Plads, som godt ville lave rapmusik. Det har givet lidt udfordringer i forhold til at være ordentlig beredt med personale. Det er fint at have en flot aktivitetskalender, men hvis relationsarbejdet ikke er helt på plads, er det svært at få de unge til at lave alle de her fede ting. Jeg kunne godt tænke mig, at relationsarbejdet havde været mere på plads inden. De unge, som vi havde forventet ville komme, krævede lidt mere, også de unge som vi kendte i forvejen. Nogle af de unge, som jeg har kendt fra de gik i anden klasse her på skolen og er 16-17 år nu, har, efter de er gået ud af skolen, taget nogle uheldige valg. Så ud over man har haft dem, er der kommet de mange udefra, der har været nysgerrige på det nye ungeværk. Vi var det første ungeværk, der åbnede. Så vi har været firstmover. Samarbejdet med SOF-gadeplan og nærpolitiet har været godt. Da vi havde den lidt svære start, var de flinke til at kigge forbi. Vi er ved at lande på benene, og jeg er sikker på, at det nok skal blive rigtig godt. SSP har taget fart, efter vi har åbnet ungeværket. Jeg havde ikke så meget om ørene i SSP-regi før. I fritidsdelen på Ørestaden Skole, har vi kun haft unge op til 7. klasse. De ting, der har ligget for mig i SSP, har været noget roligere, end efter vi har fået ungeværk.

Hvor ser du dit bidrag til kriminalitetsforebyggende arbejde? 
En af de grunde til, at jeg sidder i SSP er, at det er et superfedt arbejde. Jeg har siddet med i mange år – siden skolen startede. Jeg bidrager med et stort kendskab til Ørestaden og til de generationer af børn, der er vokset op i Ørestaden, samt deres forældre. De frugter høster jeg nu i forhold til at lave et godt relationsarbejde. Så er der rigtig mange tilflyttere, som jeg lærer at kende. Hvis der i SSP-regi nævnes en ung eller en familie, som jeg har kendt, er vi et skridt foran, fordi jeg kan byde ind med viden om for eksempel den unges ressourcer og interesser. Nogle gange er det små ting der gør, at man kan få de gode snakke med de unge mellem 16-18 år, som ikke har fundet fodfæste. De har måske prøvet at komme ind på en uddannelse, som ikke er lykkedes, eller som de ikke har været glade for. Mange af dem er i et limbo. De er måske også trætte af jobbet i Fakta, for der fik de skældud af chefen for at komme fem minutter for sent. Der synes jeg, at det er meget givende, at man har kendt dem i mange år i forhold til de samtaler, vi får med dem. Fordi jeg har været i fritidsklubben med børn fra slutningen af 3. klasse til og med 7. klasse, kan jeg også hjælpe dem med en bedre overgang til ungeværkerne.

Hvad synes du, er det vigtigste i SSP’s arbejde? 
Det er, når noget lykkes i forhold til en af de her unge, som er blevet fyret fra fritidsjobbet, som er blevet smidt ud af skolen, og som ikke kan komme ind på den ønskede uddannelse. Det er lyset for mig, når man så får den unge et sted hen, hvor han eller hun finder vejen. Det er også det, der tænder mig ved mit arbejde. Jeg kan huske den første generation, vi havde her på skolen. Når jeg møder en af dem som 21-årig, der fortæller om uddannelse, job ved siden af studiet og kæresten han bor sammen med, så giver alt mening for mig. Der kan også være unge, som har skiftet skole, fordi det gik skidt her på skolen, hvor skoleskiftet har betydet, at det er gået godt alligevel. Det betyder jo, at der er SSP’ere, lærere og pædagoger, som har taget over og gjort et godt stykke arbejde. Det gør mig også glad. Nogle gange er det også sådan med en ung, at man kører træt på en skole. Hvis man går i 8. eller 9. klasse, og der har været så mange episoder, at man trænger til at få et nyt klistermærke på ryggen. Det tror jeg, at vi alle sammen kender. Omvendt har vi også modtaget unge fra andre skoler, som vi forhåbentlig har fået godt igennem.

Hvad er du mest stolt over, at du har været med til i forhold til arbejde med unge?
Der, hvor stoltheden sniger sig ind, er netop, når man kan komme ind under huden på en ung, fordi man har en historie sammen. Når jeg møder en, der tidligere har været ned ad en forkert vej, som jeg har haft nogle gode snakke med, og to år senere ser, at det hele er gået godt, så gør det mig stolt og glad. Jeg havde en superoplevelse forleden dag, hvor jeg gik ind i en skoforretning. Der stod tre af mine gamle drenge på 20-21 år på rad og række. De arbejdede alle tre i butikken ved siden af deres uddannelse. Der er også nogle nederlag undervejs, og det er ikke altid, det lykkedes.

Hvor ser du, at vi kan udvikle og styrke det tværforvaltningsmæssige samarbejde endnu mere? 
Det, vi er i gang med, med at udvide koordinationsgruppen med nye repræsentanter er en start. Det synes jeg egentlig, man skulle haft gjort før. Ikke fordi jeg havde de vise sten, men jeg kan i hvert fald se nu, at det er en rigtig god idé især for et område som dette, som er nyt. Man kan også arbejde bedre på tværs og lade sig inspirere af andre SSP-lokaludvalg. Jeg hørte forleden om det opsøgende arbejde på Vesterbro og den tilgang, de har til underretninger på de unge, der møder med udfordringer. Man skal være god til at italesætte over for den unge, at man gør det for at hjælpe.

Hvad lytter du til af musik? 
Jeg lytter rigtig meget til musik og kan rigtig godt lide hård rock. Jeg har en stor passion for DAD. Jeg har været venner med guitaristen Jacob Binzer, siden jeg var 19 år, så dem har jeg af gode årsager fulgt rigtig tæt. Deres musik gør noget ved mig. Jeg kan også lide det musik, der er et nummer hårdere. Jeg hørte for eksempel Metallica spille på Copenhell.

Hvis du skulle anbefale en bog/lydbog, hvilken skulle det så være? 
Jeg læser ikke bøger så tit. Jeg kan godt finde på at tage en bog under armen, hvis jeg tager sydpå. Jeg læser til gengæld mange nyheder. Jeg har en interesse i investering, så jeg følger med i erhvervsdelen. Jeg læser meget fodboldnyheder, især på bold.dk. som har de nyeste opdateringer i den verden.

Hvad kan du lide at lave i din fritid?
Jeg træner serie 1 i fodbold i Ålsgårde. Vi træner to dage om ugen og spiller kamp om lørdagen, så det går en stor del af min fritid med. Jeg bruger også meget tid med min søn på 11 år, som også er fodbolddreng. Vi har en forkærlighed for Lyngby, hvor jeg tidligere har været ansat.  

Baggrund

Navn: Thomas Max Hansen

Tilknytning til SSP: Sundby Sydvest lokaludvalg og koordinationsgruppe

Stilling: klubmedarbejder i Fritidscenter Ørestad

Antal år i SSP: 10 år